Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری محله _ فاطمه عسگری نیا: روستایی که فاصله چندانی با دربند ندارد و پر از نوستالژی‌های زیبا و دلبرانه‌های طبیعی است؛ از کوچه‌پسکوچه‌های خاکی و دیوارهای سنگی خانه‌های کوتاه و بلندش تا دیوارهای سنگی و صدای شرشر آبشارها که در ورودی روستا حسابی هر گردشگری را سر ذوق می‌آورد. پس قلعه بیش از ۲۰۰ هکتار وسعت دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روستا اسم و آوازه‌اش را از قلعه شمیران دارد؛ قلعه‌ای کهن که اهالی آن را سرقلعه و روستایی را که پشت این قلعه واقع شده بود پس قلعه نامیدند. حالا با اینکه رد و نشانی از قلعه شمیران باقی نمانده اما پس قلعه برای مردمانش همان پس قلعه مانده و نام و نشانش تغییری نکرده است. البته نام اصلی این روستا «دربند علیا» بود و این همسایگی با قلعه شمیران آن را به پس قلعه مشهور کرد.ان طور که در کتاب های قدیمی آمده پس قلعه ازجمله گردشگاه‌های بهاری ناصرالدین شاه بوده است.

پس‌قلعه در خوش آب و هواترین منطقه تهران واقع شده است؛ از شرق به کوه‌های امامزاده قاسم(ع)، از غرب به کوه‌های درکه، از سمت شمال به قله توچال و از جنوب به سربند و دربند منتهی می‌شود. نشانه‌های باقیمانده از تمدن کهن در اطراف دهکده حکایت از آن دارد که قدمت این روستا به پیش از اسلام می‌رسد. قبور زرتشتی‌ها در انتهای ‌آبادی به طرف ‌بند یخچال و آثار باقیمانده در مکان فعلی تله سی‌یژ از محل شاه‌نشین قصر شاه میران شاهد این مدعاست. سفالینه‌های یافت شده در حفاری‌ها نشان می‌دهد که در مکان کنونی تله سی‌یژ، شاه‌نشین قصر شاه میران قرار داشته. به روایت اهالی، کتیبه‌ای در این محل وجود داشت که روس‌ها در زمان جنگ جهانی دوم متن آن را که به زبان پهلوی اشکانی بود ترجمه کرده و با خود برده‌اند.  

 روستای گردشگری تهران

 این‌آبادی جاذبه‌های طبیعی و غیرطبیعی زیادی برای گردشگران دارد. به همین دلیل در زمره روستاهای گردشگری تهران قلمداد شده و قرار است کلی اتفاق‌های جذاب در حوزه گردشگری در آن رخ دهد. کسب و کار اهالی بومی و قدیمی این روستا هم از گذشته تا امروز به همین ظرفیت‌های گردشگری روستا مرتبط است. بعد از تله سی‌یژ دربند باید حدود ۲۰ دقیقه در شیب تند و خاکی پیاده رفت تا به روستا رسید. زمستان‌های روستا هم زیبایی‌های خاص خود را دارد؛ از ویترین ترشک‌های رنگارنگ کافه‌های سنتی تا بوی آش و باقلای داغ که حسابی وسوسه‌انگیز است.  
عالیه خانم در یکی از کافه‌های قدیمی روستا که درست در میانه سربالایی نفسگیر و سنگلاخی واقع شده است آخر هفته که می‌شود بساط آش رشته را به پا می‌کند و با عطر پیاز داغ و نعناع داغی که به‌خصوص زمستان‌ها در حوالی خانه قدیمی‌اش به مشام می‌رسد گردشگران را به لحظه‌ای درنگ در این کافه زیبا دعوت می‌کند. ۶۷ ساله است. درهمین روستا متولد شده. می‌گوید: «تا ۲ ماه پیش که گاز به روستا نرسیده بود امکانات روستا همان بود که ۶۷ سال پیش هم بود؛ از جاده خاکی تا نبود مدرسه و حمام و مرکز بهداشتی.» با دست‌های سرمازده‌اش ۲، ۳ خانه عقب‌تر از کافه خانوادگی‌شان را نشان می‌دهد: «آنجا خانه زهرا سادات است که جوانمرگ شد. نمی‌دانیم چه شد زن جوان با یک دل درد کوچک در یک شب زمستانی آنقدر به خود پیچید که مرد. روستا مرکز بهداشت و درمان ندارد. راه درست و حسابی هم ندارد. اگر وسیله نداشته باشیم باید با تله سی‌یژ خود را به دربند برسانیم. نیمه‌شب هم که تله‌سی‌یژ کار نمی‌کند.»

 جوانان از روستا رفته‌اند

عاشق روستایش است، اما از این همه کمبود امکانات، دیگر جانش به لب رسیده. حاج حسین هم از اهالی روستاست. همین‌طور که به دیوار خانه‌اش تکیه زده می‌گوید: «جوانان روستا حاضر به ماندن در اینجا نیستند. اکثراً رفته‌اند و جز تعداد انگشت‌شماری از جوانان و چند پیرزن و پیرمرد جمعیت دیگری در روستا باقی نمانده است.» جوانانی هم که مانده‌اند اغلب روزهای تعطیل در قهوه‌خانه‌های قدیمی مانند تهرانی و عباد نیمروی داغ خوشمزه به دست مردم می‌دهند. البته در میان همه این اماکن، قهوه‌خانه‌هایی که در گذر آقا مهدی یا همان پل چوبی رودخانه روستا قرار دارند چون درمسیربند یخچال، پناهگاه شروین، چشمه جعفر و چشمه نرگس، پناهگاه شیرپلا، قله توچال، دره و دیواره و هتل اوسون و... قرار دارند پاخور مشتری‌هایشان بیشتر است، اما فقط در روزهای آخر هفته. آقا موسی حسینی از اهالی روستا می‌گوید: «جوانان روستا درس خواندند و رفتند. بیشتر کارگرانی که در این ‌قهوه‌خانه‌ها کار می‌کنند افغانستانی هستند.»

 مردم سال‌هاست چشم‌انتظارند

او از چشم‌انتظاری مردم روستا بعد از گذشت سال‌ها برای دستیابی به امکاناتی مانند درمانگاه، حمام و مدرسه می‌گوید: «سال‌هاست مردم روستا برای درمان کوچک‌ترین بیماری خود باید راه خاکی و طولانی روستا را طی کنند تا به دربند برسند. خیلی‌ها برای یک تب یا سرماخوردگی جان خود را از دست داده‌اند. ما حتی تزریقاتی هم در روستا نداریم. اگر هرکدام از اهالی شب بدحال شود مردم او را روی نردبانی می‌گذارند تا به دربند منتقل کنند.»

زمستان‌های سرد و مسیر سخت مدرسه 

پس‌قلعه زمستان‌های سرد و سختی دارد. گاهی ارتفاع برف از قد اهالی‌اش هم بیشتر است. بچه‌های مدرسه‌ای که باید مسیر روستا تا دربند را طی کنند با خطرات زیادی مثل لغزندگی مسیر و... روبه‌رو هستند. موسوی از اهالی روستا می‌گوید: «روستا قبلاً مدرسه داشت. اما در پی مهاجرت اهالی و کاهش تعداد دانش‌آموزان کم‌کم در مدرسه هم بسته شد. حالا دانش‌آموزان باقی مانده در روستا با مصائب زیادی باید درس بخوانند. شاید باورتان نشود این مشکلات مربوط به روستایی باشد بغل گوش تهران.»

اگر هوا خوب باشد برق داریم

در روستای پس‌قلعه سر هر پیچ، تابلوهای آبی رنگی نصب شده که یادآوری می‌کند اینجا جزء منطقه یک شهرداری تهران است؛ همان منطقه‌ای که خیلی‌ها آرزوی سکونت در آن را دارند. اما پس قلعه‌ای‌ها از عدد یک هیچ چیزی عایدشان نشده؛ حتی یک گیرنده بی‌نقص تلویزیون. صابر از کارگران جوان در این روستاست. او می‌گوید: «باد، باران و برف که بیاید برق روستا قطع می‌شود. اینجا فقط کانال‌های یک تا ۳ را می‌گیرد؛ آن هم اگر هوا خوب باشد که در بهترین حالت همین کانال‌ها هم قطع می‌شود.» حرف‌های صابر را صاحب کارش ادامه می‌دهد؛ مردی حدود ۵۵ ساله که به قول خودش همه عمرش را در روستا بوده است: «از برق و گاز و تلفن برای روستا واجب‌تر، جاده روستاست که ۴۰ سال چشم‌انتظار درست شدنش هستیم و کسی به فکر ما نیست.»

بالاخره گاز آمد

در کنار تمام مشکلاتی که اهالی تک به تک می‌شمارند آنها این روزها خوشحال هستند که گاز به روستایشان رسیده است؛ چون دیگر گرانی کپسول گاز و خرید نفت در بازار سیاه امانشان را بریده بود. فرماندار شهرستان شمیرانات از روستای پس قلعه به‌عنوان یکی از ظرفیت‌های گردشگری خوب منطقه یک یاد می‌کند و می‌گوید: «همه تلاشمان این است که با حل مشکلات پیش‌ روی این روستا بستر رونق گردشگری را در منطقه فراهم کنیم.» او می‌افزاید: «خوشبختانه قبل از سرد شدن هوا، امسال پروژه گازرسانی به روستا اجرا شد و امیدواریم نیازهای دیگر مردم منطقه هم یکی یکی تأمین شود و همه با هم در مسیر توسعه صنعت گردشگری شمیرانات تلاش کنیم.»
«سید مهدی ساداتی» می‌گوید که رونق گردشگری از بندهای مهم سند توسعه گردشگری شمیرانات و روستای پس قلعه به‌عنوان یکی از مناطق گردشگری طبیعی پایتخت مطرح است؛ منطقه‌ای که با توسعه بومگردی در آن می‌توان هم امکان اشتغال و درآمدزایی را برای مردم فراهم کرد و هم به صنعت گردشگری رونق بخشید و شاهد مهاجرت معکوس مردم در آن بود.»

کد خبر 653452 برچسب‌ها سفر - گردشگری همشهری محله روستا امامزاده

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: سفر گردشگری همشهری محله روستا امامزاده زمستان ها تله سی یژ پس قلعه خانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۶۶۲۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای ۸۰ طرح مرمتی و عمرانی در آذربایجان‌غربی

مرتضی صفری مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی گفت: با حمایت‌های استاندار آذربایجان‌غربی در حال حاضر ۸۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح‌های عمرانی، مرمتی و فنی اختصاص یافته و در این زمینه ۸۰ طرح در حال اجرا است.

وی با ابراز تأسف برای از بین رفتن تعدادی از خانه‌های قدیمی ارومیه در سالیان گذشته  افزود: یکی از اولویت‌های این اداره‌کل حفاظت از این اندک خانه‌های تاریخی شهر بوده و طرح مطالعه ویژه بافت تاریخی ارومیه به‌عنوان نخستین استان در سطح کشور به انجام رسیده که نقش مهمی در حفظ بنا‌های تاریخی و خانه‌های با ارزش آن خواهد داشت.

صفری در ادامه  گفت: تعدادی از بنا‌های تاریخی استان در مالکیت دستگاه‌های اجرایی قرار داشته و طبق قانون دستگاه‌های متولی وظیفه مرمت و نگهداری از بنا‌های تاریخی را برعهده دارند که متأسفانه در این راستا کم‌کاری شده و بسیاری از بنا‌های با ارزش استان در حال تخریب است.

به گفته  مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی، برای حفاظت بنای تاریخی، یکی از برنامه‌های ما این است مالکیت یا حق بهره‌برداری از آنها به اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی واگذار شود تا با عزم جهادی بتوانیم آن بنا‌ها را مرمت و حفاظت کرده و برای آن بنا‌ها کاربری فرهنگی و گردشگری مناسب تعریف کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان مهاباد مهاباد

دیگر خبرها

  • در این روستا یک شب در سال همه کوفته می خورند | مراسم «اوکوز قوربانی» در روستای اسفنجان شهرستان اسکو
  • آیین گاوکشان 
  • تخلیه فضولات حیوانی رودخانه روستای همای علیا را آلوده کرد + فیلم و تصاویر
  • بهره‌مندی اهالی روستای سرپله آبدانان ایلام از آب سالم
  • ظرفیت های گردشگری روستای «طولاب» ایلام در انتظار سرمایه گذاری
  • سفر به روستای گردشگری توآباد از لنز دوربین شهروند خبرنگار
  • اجرای ۸۰ طرح مرمتی و عمرانی در آذربایجان‌غربی
  • ۳۲۰۰مترمربع از معابر روستای ابیانه سنگ‌فرش شد
  • پیگیری ،مشکلات تردد اهالی روستای رباط قره بیل
  • نبود تیر برق در محله ای از روستای اوغلی تبریز